GreenSand haalt CO2 uit de atmosfeer dankzij de natuurlijke reactie van Olivijn

Over asfalt dat CO2 eet en investeren voor iemand aan de andere kant van de planeet

In deze blog stel ik een aantal vragen aan Erik van Hunnik, hij is verantwoordelijk voor de CO-2 certificaten binnen greenSand. Erik: “Zelfs met stenen valt te innoveren.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor greenSand?

De oprichter van greenSand Eddy Wijnker woonde en werkte in China en zag — nadat centraal-China op 12 mei 2008 getroffen was door een zware, ondiepe aardbeving — groen gekleurde stenen van hellingen afrollen. Hij raapte er een paar op. Het bleek olivijn te zijn, een stollingsgesteente. Olivijn wordt gevormd in magma dat rijk is aan magnesium en komt bij vulkaanuitbarstingen als lava aan de oppervlakte.

Wat gebeurde er vervolgens?

Terug in Nederland ging Eddy op zoek naar meer informatie over olivijn en kwam al snel uit bij emeritus hoogleraar Olaf Schuiling, de grondlegger voor het gebruik van het mineraal olivijn als natuurlijke oplossing tegen het overschot aan CO2 in de atmosfeer.


Wat doet greenSand als je het in één zin zou uitleggen?

GreenSand biedt een eenvoudige, kostenefficiënte en natuurlijke oplossing om CO₂ permanent uit de lucht te halen, een cruciale stap om klimaatverandering tegen te gaan.

Wanneer opgericht? Hoeveel werknemers? Waar gevestigd?

Oprichting vond plaats in 2011. Inmiddels werken er 6 mensen vanuit het hoofdkantoor in Enkhuizen en 3 in het buitenland.


Wie zijn jullie afnemers? En hoe komen jullie daarmee in contact?

Onze afnemers zijn heel divers omdat olivijn overal kan worden toegepast waar anders ‘gewoon’ zand of steen wordt gebruikt. Het zijn bijvoorbeeld particulieren, hoveniers, gemeenten of civiele bedrijven. We hebben de wind mee, nu duurzaamheid en klimaat steeds hoger op de agenda zijn komen te staan. Mensen gaan zelf op zoek naar klimaatvriendelijke alternatieven en komen dan bij ons uit.

Daarnaast zijn er onze ambassadeurs die het gebruik van onze greenSand Olivijn promoten. Dit zijn mensen die geloven in het concept en inzien dat het noodzakelijk is om naast het reduceren van CO2 emissies, het overschot moet worden opgeruimd.


Waar in NL is het grootste ‘plot’ met greenSand? En wat is jullie wens, waar zou je het liefst ook nog zand/stenen plaatsen?

Het grootste project tot nu toe is het schouwpad van de Hoekse Lijn. Hier is 16.000 ton opruimend greenSand olivijn gebruikt. We hopen veel meer tonnen te mogen uitstrooien zodat er een zo groot mogelijke hoeveelheid van het CO2-overschot door het olivijn in onze producten permanent wordt opgeruimd. Hopelijk is dat op tijd om onze aarde te redden.


Waarom moet greenSand er absoluut komen?

GreenSand is er al! Eddy Wijnker is met zijn greenSand uniek in het overbrengen van de boodschap dat je met olivijnrijke gesteenten CO2 uit de lucht kan halen en permanent opslaan. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar technologieën die dit proces kunnen evenaren.


Jullie schrijven op de website de naam telkens met een kleine g. wat is het idee daarachter?

Het idee achter de kleine g is dat het je aan het denken zet (behalve aan het begin van de zin). Daarna de gekantelde e-tjes en Sand met een hoofdletter. Wij onderscheiden er ons mee en zetten een duidelijk merkbeeld in de markt. De zandloper is een toevoeging die aanduidt dat we niet veel tijd meer hebben.


Wat zijn de kernwaarden en missie van greenSand?

De missie: Met behulp van het mineraal olivijn, alle CO2 overschot uit de lucht halen.
Kernwaarden: help de natuur te helpen, met bewezen oplossingen en permanente CO2-binding


Wat is jouw specifieke rol in het geheel?

Binnen greenSand ben ik verantwoordelijk voor onze CO2-certificaten. Wij verkopen zogenaamde negatieve CO2 emissies onder andere aan bedrijven die op weg zijn naar een CO2 neutraal 2030.


Kun je wat vertellen over je achtergrond?

Ik ben Erik van Hunnik en al ruim 30 jaar werkzaam in geografische informatie. Eddy Wijnker kwam jaren geleden bij ons terecht omdat hij de uitstrooilocaties van greenSand in kaart wilde brengen. Ik raakte geïnspireerd door het idee en raakte betrokken bij greenSand.


Hoe gaat het met greenSand, wat zijn de meest recente ontwikkelingen?

De Duitse greenSand-vestiging is nog geen jaar geleden gestart en heeft een enorme belangstelling, met name van gemeenten.
Zelfs met stenen valt te innoveren. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe toepassingen met olivijn. Hoe mooi is het als je het fijngemalen mineraal in de landbouw kan toepassen waardoor je minder kunstmest hoeft te gebruiken, CO2 bindt en tegelijk de grond ontzuurt. Of speciaal gebroken gesteente in asfalt verwerkt tot ‘CO2 etend’ asfalt.


Hoe kwam je in contact met Eyevestor?

In een zoektocht naar een geschikte funding partner stond Eyevestor al op onze shortlist. Wij hadden de beslissing intern eigenlijk al genomen toen bleek dat iemand er werkte die wij kennen. Hij kwam met enthousiaste verhalen en dat gaf het laatste zetje.
Eyevestor is echt laagdrempelig en een flexibele omgeving. Toch wordt je ook aan een streng regime gehouden ten aanzien van informatievoorziening en controles. Daar wordt je wel goed in begeleid.


Er loopt nu een investeringsronde, hoeveel wil je ophalen en waar is dat geld voor nodig?

Wij willen nu € 500.000 ophalen. Dat is nodig om grotere voorraden aan te houden zodat wij flexibel zijn in het leveren. Een schip of trein vol met ons greenSand is zeer kapitaalintensief. Daarnaast blijven wij nieuwe toepassingen ontwikkelen en dat moet je vooruit financieren.


Wat is de vanaf-instapprijs?

Dat is € 15,- ofwel 3 certificaten van € 5,-. Als betrokken onderneming proberen wij onze aandeelhouders dezelfde gedachte mee te geven: een derde van de wereldbevolking heeft de middelen om CO2 op te ruimen. Je investeert dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere tweederde van de bevolking.


Wat is de return on investment?

Het rendement is tweeledig. Je helpt de natuur om CO2 op te ruimen en daarmee geef je onze kinderen een toekomst. En daarbij bieden wij een dividend van drie tot vijf procent.


Heb je drie tops en drie tips voor ondernemers die op Eyevestor aan de slag gaan?

Laat je enthousiasmeren door Gijs en zijn team van Eyevestor. Omarm de opzet van het Eyevestor platform, het helpt je in jouw proces. En als laatste: gebruik de community van eyevestors, er zitten veel sociale investeerders.

Het opzetten gaat niet zo snel als je denkt. Het team van Eyevestors zet je aan het werk en laat je nog eens goed nadenken over ogenschijnlijk triviale zaken. Laat vooral iemand die echt niet weet wie je bent, naar jouw pitch kijken. En, de laatste tip: jouw informatie is nooit volledig, maar zorg dat er een goede balans is tussen wat je deelt en wat je weet.


Waarom is jouw product/dienst de beste investering die shareholders zich kunnen wensen?

Je investeert in meer dan alleen het bedrijf greenSand, je draagt een steentje bij aan de CO2 reductie. Daarbij heb je een mooi verhaal te vertellen aan vrienden en kennissen als je ze de eenvoud van het greenSand olivijn-principe vertelt.

Olivijn 2 3 olivijn van greenSand