Startup financiering
Waar vind je startup financiering? Startups vragen om flinke investeringen, die met name banken niet graag verstrekken. De traditionele geldverstrekkers haken af op het risico, dus je zal waarschijnlijk op zoek moeten naar alternatieven.
Net als bij MKB-financiering (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/mkb-financiering/) geld dat je op een aantal andere manieren geld kunt ophalen (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/geld-ophalen/). Dus zoek je naar financiering voor startups? We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij.
Subsidies en startkapitaal van de overheid
De Nederlandse overheid staat niet bekend als startup-supporter, maar biedt wel degelijk een aantal mogelijkheden:
- Vroege Fase Financiering (VFF)
Is er een pilot of een prototype af? De overheid kan optreden als co-financier. Het gaat om een samenwerking met een andere geldverstrekker, om op basis van de VFF tot het totaal benodigde bedrag te komen. - Wet voor Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
Moet je veel R&D-werkzaamheden doen? Als je technisch wetenschappelijk onderzoek doet kun je daarvoor een tegemoetkoming ontvangen. Maak gebruik van bijvoorbeeld de Wet voor Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/wbso). - Innovatiekrediet
Het innovatiekrediet verstrekt de overheid voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Het moet gaan om minimaal 150.000 euro, voor een schaalbare ontwikkeling. Bovendien geldt er een aantal aanvullende voorwaarden (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/innovatiekrediet/voorwaarden-innovatiekrediet).
Financiering en alternatieven voor startups
Wil je de startup financiering op een andere manier bij elkaar brengen? Dat kan ook buiten de overheid en de bank om. Je kunt bijvoorbeeld proberen geld op te halen bij particulieren.
Wellicht heb je dat al eens geprobeerd door middel van crowdfunding, of heb je daarover nagedacht. Het is een interessante manier om met meerdere kleine bedragen de benodigde investering bij elkaar te brengen. Houd er echter rekening mee dat het gaat om een lening, waardoor je in jouw groeimogelijkheden en -ambities beperkt kunt worden.
Kies in plaats daarvan voor sharefunding. Op die manier ontvang je investeringen van betrokken ambassadeurs. Die geloven in jouw bedrijf, de groeiplannen en de ambities die je deelt. Bovendien gebruik je eigen vermogen in plaats van vreemd vermogen. En heb je natuurlijk allerlei mogelijkheden om de zeggenschap niet te veel weg te geven of zelfs helemaal te behouden.
Startup financiering
Dus zoek je naar startup financiering, bijvoorbeeld omdat je bot vangt bij de bank? En bieden de opties vanuit de overheid geen oplossing, maar ben je toch op zoek naar geld om te groeien? Juist als startup is het een goed idee om daarvoor betrokken particulieren te verzamelen. Die willen investeren, omdat ze geloven in de plannen die je hebt. Zo breng je het geld bij elkaar dat je nodig hebt, op basis van een investering in plaats van een lening.