Investeren in MKB bedrijven

Wat zijn de mogelijkheden?

Investeren in MKB bedrijven

Investeren in MKB bedrijven? Het is de ‘motor van onze economie’, zoals de politiek vaak verklaart. Door samen met andere investeerders te investeren via sharefunding brengen jullie het kapitaal bij elkaar dat die motor nodig heeft om te groeien.

Het zijn niet de bedrijven die je vindt op de beurzen en bij de grote (online) brokers. In plaats daarvan leer je deze bedrijven veel beter kennen. Als je gelooft in de doelstellingen, de missie en de plannen voor de toekomst vormt dat de belangrijkste reden om betrokken te raken.

Investeren in het MKB doe je als ambassadeur, waarmee je veel meer betrokken bent dan als anonieme aandeelhouder. Aan de andere kant brengt investeren in MKB natuurlijk risico met zich mee. Bij Eyevestor verzamelen we voor jou de belangrijke informatie die je helpt een goede beoordeling te maken.

Eindelijk de mogelijkheid om te participeren in de motor van onze economie ‍

Risico: canvas en SWOT

Je wilt in het MKB investeren, maar natuurlijk niet zonder blind te zijn voor de risico’s. Wat is het bedrijf van plan, waar staat het op dit moment en welke hobbels liggen er op de weg?

Voordat je gaat investeren in MKB bedrijven is het verstandig om de nodige informatie in te winnen:

  • Team
    Het team is het hart van elke onderneming. Valideer voor jezelf of je denkt dat het team in een juiste balans is met de doelstellingen die het wilt bereiken. Of de teamleden complementerend zijn aan elkaar.
  • Business Model Canvas (BMC)
    Het BMC beschrijft wat het MKB-bedrijf doet, in welke markt(en) het actief is en hoe de specifieke doelgroep eruit ziet. Het is de samenvatting van een bedrijf, waaraan je in één oogopslag kunt zien wat het doet en of dat past bij jouw visie en verhaal. Zorg ervoor dat je goed begrijpt hoe het bedrijf in elkaar zit. En bedenk je of je gelooft in de doelstellingen, visie en het plan van aanpak daarvoor.
  • SWOT-analyse
    De SWOT-analyse van een MKB bedrijf vertelt over de sterkten, de zwakten, de kansen en de bedreigingen die er voor een bedrijf spelen. Het laat zien waarom het bedrijf succesvol zal zijn, waaraan gewerkt moet worden en hoe de omgeving er zowel gunstig als gevaarlijk uitziet. Dit helpt je in combinatie met het BMC een goede inschatting te maken van de verwachtingen voor de toekomst.
  • De hele eyeventure
    Ook de pitch de intro, de financials, de propositie, de waardering, wanneer de marktplaats opengaat. De juridische structuur, de Member types, het AFM informatiedocument. Allemaal dragen ze bij aan het totaal plaatje waar je achter moet staan om te beslissen of jouw deal past bij jouw behoeften en de risico's die erbij komen kijken om geïnvesteerd te zijn. Laat je leiden door de juiste persoonlijke, financiële en zakelijke elementen die spelen. Zorg ook dat je investeringsrisico verspreid is over verschillende asset classes, sectoren en instrumenten.

Beginnend en in specifieke sectoren

Je kunt investeren in het MKB met een focus op beginnende bedrijven (https://www.eyevestor.com/educatie/investeerders/investeren-in-beginnende-bedrijven/), in specifieke sectoren of in een groter aantal bedrijven (https://www.eyevestor.com/educatie/investeerders/investeren-in-bedrijven/) om voor meer spreiding te zorgen.

Voorkom dat je investeert in één bedrijf of één specifieke sector. Op die manier loop je relatief veel risico. Je kunt dat spreiden door meerdere kleine investeringen te doen, in bedrijven waar je op basis van het BMC en de SWOT-analyse in gelooft.

Love own share Investeren in MKB Bedrijven doe je niet enkel voor financieel gewin maar juist omdat je achter de missie en de visie van het bedrijf staat.

Investeren in MKB bedrijven

Wil je investeren in MKB bedrijven? We delen bij Eyevestor de belangrijke informatie zoals het BMC en de SWOT-analyse. Zorg ervoor dat je goed weet wat een bedrijf doet, waar het voor staat en welke doelstellingen het wil realiseren. Op die manier investeer je in MKB bedrijven die aansluiten bij de visie waar jij in gelooft.