Geld ophalen MKB

Het lukt niet met typische MKB-financiering, wat nu?

Alternatieve financiering voor MKB

Hoe vind je alternatieve financiering voor het MKB? Misschien wil je als bedrijf geld ophalen (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/geld-ophalen/), maar lukt dat niet met de typische MKB-financiering (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/mkb-financiering/).

Of misschien wil je voor het MKB alternatieve financiering gebruiken, gewoon omdat je daarvoor liever niet met een bank samenwerkt. Dat hoeft namelijk ook helemaal niet, omdat er prima alternatieven beschikbaar zijn. We zetten een aantal van de alternatieve financieringsvormen op een rij.


5 bekende vormen van alternatieve financiering

Benieuwd hoe je als bedrijf in het MKB buiten de bank om toch een financiering kunt krijgen? Dat kan bijvoorbeeld op deze 5 manieren:

  • Leasing
    Gebruik een vorm van huur om te betalen voor bedrijfsmiddelen zoals een auto, machine of een computer. Je betaalt een vast bedrag per maand, in ruil waarvoor je er gebruik van kunt maken. Let op: houd rekening met de verschillen tussen financial lease of operational lease.
  • Factoring
    Nemen jouw klanten gemiddeld genomen ruim de tijd om facturen te voldoen? Je kunt nieuwe facturen ‘factoren’. Dat betekent dat de factormaatschappij je de factuur alvast uitbetaalt. Je ontvangt het factuurbedrag, min de vergoeding voor factoring. Jouw klant betaalt daarna aan de factormaatschappij.
  • Microkrediet
    Heb je maximaal 50.000 euro nodig? Je kunt gebruik maken van een microkrediet. Hiervoor kun je gebruik maken van andere geldverstrekkers dan de banken alleen, waardoor er een alternatief beschikbaar is.
  • Business Angels
    Met een particuliere of informele investeerder (zoals een ex-ondernemer) heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld 50.000 tot 500.000 euro op te halen. Business Angels investeren op basis van vertrouwen in jouw bedrijf en het groeipotentieel.
  • Crowdfunding
    Met crowdfunding breng je geld bij elkaar vanuit een grote groep betrokkenen. Het gaat vaak om particulieren, die je geld uitlenen. Met dat geld kun je een investering doen, bijvoorbeeld in een machine of verbouwing van jouw bedrijf.


Sharefunding: betrokken ambassadeurs

Een andere vorm van alternatieve financiering voor het MKB is sharefunding. Dat combineert een aantal fijne eigenschappen van de 5 eerder genoemde alternatieven.

Sharefunding brengt geld bij elkaar vanuit een grote groep (particuliere) investeerders. Zij geloven in jouw bedrijf, de groeipotentie en jouw plannen voor de toekomst. Anders dan bij crowdfunding verstrekken ze je geen lening, maar nemen ze aandelen in het bedrijf. Dat kan op allerlei manieren en volgens strikte voorwaarden, zodat je zelf natuurlijk de (volledige) zeggenschap behoudt.


Alternatieve financiering voor MKB

Zoek je naar alternatieve financiering voor het MKB? Dankzij sharefunding gebruik je een grote groep betrokken ambassadeurs om geld te genereren. Het is ondertussen een investering in plaats van een lening, zodat je financieel veel meer vrijheid behoudt en je de kans krijgt om jouw ondernemersvleugels uit te slaan.