Crowdfunding Nederland

Hoe werkt het en wat zijn de aanbieders?

Crowdfunding in Nederland

Hoe werkt crowdfunding in Nederland en wat zijn de (grote) platformen die dat aanbieden?

Als je een crowdfunding wilt starten (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/crowdfunding-starten/) heb je daarvoor allerlei mogelijkheden. Het is verstandig om naast de voordelen ook de nadelen (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/crowdfunding-nadelen/) door te nemen, voor een compleet beeld van de mogelijkheden.

Dus wil je weten hoe het werkt, wat het precies is en wat de platformen je aanbieden? Wij leggen het je uit.


Grote platformen in Nederland

Je hebt voor crowdfunding in Nederland de keuze uit een aantal (grote) platformen, die je kunnen helpen met de funding. Zij hebben een grote achterban, met particulieren die graag geld uitlenen en daarop een goed rendement proberen te maken.

De verschillende platformen kunnen je perfect uitleggen wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen van crowdfunding zijn. De projecten vind je bijvoorbeeld bij:

  • CrowdAboutNow
    Het is een financierder voor het MKB, zowel voor de bakker op de hoek als voor allerlei startups. Houd er rekening mee dat je zo’n 3 tot 7 procent kosten maakt, afhankelijk van het type campagne dat je organiseert.
  • Collin Crowdfund
    Ook dit platform is er met name voor het MKB en voor starters. Je hebt er de mogelijkheid om een lening van 25.000 tot 2.500.000 euro voor te stellen. De looptijd varieert van 6 maanden tot maximaal 10 jaar.
  • Oneplanetcrowd
    Zoek je naar een duurzaam platform om crowdfunding in Nederland te gebruiken? Dan kan Oneplanetcrowd een interessante keuze zijn. De duurzaamheid staat er centraal, en daarmee ook bij de particulieren die er geld willen uitlenen.


Het alternatief: sharefunding

Voor alle crowdfunding-platformen geldt dat ze goed kunnen uitleggen wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Houd er aan de andere kant ook rekening mee dat er nadelen aan zitten.

Een crowdfunding leidt tot een lening, waarover je rente betaalt en waarop je aflossingen doet. Dat beperkt je als bedrijf in de mogelijkheden om te groeien en om jouw ambities waar te maken.

In plaats daarvan kun je kiezen voor sharefunding. Je kiest daarmee voor financiering vanuit eigen vermogen (in plaats van vreemd vermogen), door investeerders aan te trekken. Zij zijn betrokken bij jouw bedrijf, bij jouw ambities en de groei die je wilt doormaken.


Crowdfunding in Nederland

Dus ben je naast de crowdfunding in Nederland op zoek naar een goed alternatief? Sharefunding biedt je de mogelijkheid om betrokken investeerders aan te trekken. Bovendien houd je de financiële flexibiliteit om te groeien. Het helpt jouw bedrijf te ontwikkelen zoals je wilt, gesterkt door (particuliere) investeerders die het geld verstrekken dat jij daarvoor nodig hebt.