Crowdfunding nadelen

Wat zijn de crowdfunding nadelen die tegenover de voordelen staan?

Wat zijn de crowdfunding nadelen?

Wat zijn de crowdfunding nadelen die tegenover de voordelen staan? Over de voordelen kunnen de aanbieders van crowdfunding in Nederland (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/crowdfunding-nederland/) je namelijk veel vertellen. Maar, hoe zit het met de nadelen om rekening mee te houden?

Nadelen van crowdfunding

Er kleven namelijk ook een paar nadelen aan crowdfunding voor ondernemers. Alleen door de voor- én nadelen op een rij te zetten krijg je daarvan een compleet beeld.

Houd bijvoorbeeld rekening met deze crowdfunding nadelen:

  • Minder flexibiliteit
    Crowdfunding gaat doorgaans om een lening. De particulieren brengen geld bij elkaar, dat ze collectief aan je uitlenen. Die lening die je als bedrijf aangaat maakt je een stuk minder flexibel. Het beperkt je in de mogelijkheden om te groeien, omdat het belangrijk is om eerst de lening terug te betalen.
  • Hoge maandlasten
    De aflossingen en rente die je betaalt leiden tot hoge maandlasten. Dat geld kun je niet gebruiken om te groeien. In plaats daarvan maak je kosten voor de financiering, kosten die bovendien meteen ingaan op het moment dat de crowdfunding rond is.
  • Pas rond bij bereiken doelbedrag
    Ten slotte is het bij crowdfunding belangrijk om het doelbedrag te bereiken, en daarmee de financiering rond te maken. Lukt het niet om de laatste loodjes te volbrengen? Dan loop je risico dat de volledige financiering niet doorgaat.

Zorg ervoor dat je de nadelen van crowdfunding kent, voordat je daarvoor kiest. Alleen op die manier krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden, en weet je ook waar de risico’s zitten.

Crowdfunding nadelen: kies sharefunding als alternatief

En ben je vanwege de nadelen van crowdfunding benieuwd naar een alternatief? Dankzij sharefunding (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/sharefunding/) voorkom je een paar van de belangrijkste uitdagingen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je investeringen ontvangt, in plaats van een lening. De particuliere investeerders geloven in jouw bedrijf, in jouw ambities en de groeiplannen die je hebt. Die maken ze bovendien mogelijk, omdat je geen rente of aflossing hoeft te betalen.

Sharefunding gaat uit van eigen vermogen, in plaats van nieuw vreemd vermogen. Je gaat geen lening aan, maar ontvangt investeringen van een grote groep (particuliere) ambassadeurs. Zij brengen geld bij elkaar, dat je kunt gebruiken om de groei te realiseren.

Dus heb je grootse plannen met jouw bedrijf en zoek je naar financiering? Als de bank niet meewerkt of je daarmee niet wilt samenwerken kan crowdfunding een goede keuze zijn. Zorg er op voorhand wel voor dat je ook de nadelen bekijkt, om daarvan goed op de hoogte te zijn. En verdiep je bijvoorbeeld in sharefunding. Voor veel bedrijven is dat een aantrekkelijk alternatief, dankzij betrokken investeerders in plaats van particuliere leningverstrekkers die snel rendement willen maken.