Geld ophalen

Hoe pak je het aan?

Geld ophalen voor jouw bedrijf

Je wilt geld ophalen voor jouw bedrijf: hoe pak je dat aan? Je hebt in principe twee mogelijkheden, namelijk geld lenen of op zoek gaan naar een investering.

Wat is de beste keuze als startup financiering (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/startup-financiering/)? En hoe maak je gebruik van alternatieve financiering voor het MKB (https://www.eyevestor.com/educatie/bedrijven/alternatieve-financiering-mkb/) als de bank niet meewerkt? Of als je liever geen lening bij een bank aangaat om jouw plannen te realiseren? Wij leggen je uit over de alternatieven, net als over sharefunding dat meerdere voordelen combineert.


Geld lenen of op zoek naar een investering

Je kunt in principe op twee manieren geld ophalen voor jouw bedrijf:

  • Geld lenen (zonder bank)
    Wil je een nieuwe machine kopen, verbouwen of een andere investering doen? Daarvoor kun je geld lenen. Dat kan bij de bank, net als op een aantal alternatieve manieren. Dus wil je bijvoorbeeld geld ophalen bij zoveel mogelijk andere particulieren? Dat kan bijvoorbeeld met crowdfunding. Je brengt op die manier veel mensen bij elkaar, die je geld willen uitlenen in ruil voor het rendement dat je aanbiedt.
  • Op zoek naar een investering
    Aan de andere kant kun je zoeken naar een investering. Daarvoor kun je gebruik maken van Business Angels of bijvoorbeeld incubators. Ze doen een investering in jouw bedrijf, al is het soms lastig om ze te vinden en met hen in contact te komen.


Sharefunding: het beste van twee werelden

Zowel het geld lenen (zonder bank) als de investering bieden voordelen. En sterker nog, er is een mogelijkheid om de voordelen van de beiden met elkaar te combineren.

Sharefunding helpt je investeringen op te halen bij een brede groep (particuliere) investeerders. Zij kopen aandelen in jouw bedrijf. Uiteraard bepaal je daarvoor zelf de voorwaarden, bijvoorbeeld om de touwtjes in handen te houden en niet te veel zeggenschap weg te geven.

Ondertussen ontvang je investeringen van betrokken ambassadeurs. Die geloven in jouw bedrijf, in de ambitie en groeiplannen die je hebt. Het voorkomt de beperkende werking van een lening (ook via crowdfunding), en biedt in plaats daarvan de mogelijkheid om door te groeien.


Geld ophalen voor jouw bedrijf

Dus wil je geld ophalen voor jouw bedrijf en ben je benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? Sharefunding combineert de voordelen van crowdfunding met die van investeerders in plaats van geldverstrekkers. Je gaat geen lening aan, maar kiest in plaats daarvan voor een investering in de groei van jouw bedrijf. Op die manier behoud je de vrijheid om vooruit te komen.