Online vlees pionier Grutto werft bijna 1500 'steakholders'

Het eerlijk alternatief voor industrieel geproduceerde vlees en vis

Eind 2021 sharefunde online slagerij Grutto 1481 nieuwe ‘steakholders’. Klanten en investeerders die gezamenlijk €2,4 miljoen investeerden in de missie van Grutto als mede-eigenaar. Een groot succes en een solide basis om de groei-ambities te realiseren. Het geheim van Grutto? “We verkopen vlees met de garantie van de natuur”.

Hoe het zo kwam: op de boerderij waar Grutto-founder Berend Te Voortwis met zijn ouders en de dieren opgroeide werd elke winter precies één koe geslacht. De ene helft van het vlees ging in de eigen vriezer, de andere werd gedeeld met familie en vrienden. En er werd op een verantwoorde manier van omgaan met dier en landschap. Dat is nu wel anders. De toenemende anonimiteit, de vleesschandalen en de geïndustrialiseerde voedselproductie waren voor Berend en zijn broers aanleiding om het heel anders te gaan doen.

Rebecca Moorlag,verantwoordelijk voor ‘Happy People en Organisation’ én al vanaf 2014 de allereerste medewerker van Grutto: "Onze visie is dat iedereen vlees moet kunnen eten en zeker weet dat dit afkomstig is van een dier dat een goed leven heeft gehad. Naast koeien, waarmee het bedrijf begon, kun je nu ook kip, varken wild en vis bij Grutto kopen, en altijd precies nagaan van welke boer de producten afkomstig zijn.”

Grutto gaat eigenlijk verder waar Berends’ familie begon. Rebecca: ‘We zijn een beweging waarbij zich - naast klanten - steeds meer boeren aansluiten. Onze boeren: zij zijn onze drijvende kracht. We halen ze uit de anonimiteit en geven ze een platform om met trots hun verhaal te vertellen. Want het wordt de hoogste tijd dat dat de voedselindustrie fundamenteel verandert in een voedzaam, regeneratief systeem dat de aarde beter achterlaat. Waar koeien op gras lopen, kippen en varkens reststromen eten en we alleen vissen in het seizoen. Samen zorgen we voor verandering, met als beoogd resultaat een gezonde voedselvoorziening en een stabiel klimaat. En vooral: een landbouwsector waar hardwerkende en eerlijke boeren, die hun koeien en land koesteren, weer gewaardeerd worden.”

“Bij Grutto geven we consumenten een hoogwaardig, eerlijk en toegankelijk alternatief voor industrieel geproduceerde vlees en vis. We leren hen minder maar beter vlees te eten. En we garanderen het lekkerste vlees, nu en voor toekomstige generaties; dierenwelzijn, gegarandeerd door traceerbaarheid; productie zonder verspilling; verwerking van kop tot staart en levering direct van de boer, zonder tussenhandel.”

Rebecca: “Grutto is steeds harder op weg om de wereld te veroveren. We zijn op het moment werkzaam in Duitsland, Frankrijk en Nederland. en we hebben grote plannen voor de toekomst. Waaronder: aan de slag in nieuwe landen, maar ook uitbreiden in markten waarin we al actief zijn. In eigen land starten we in de nabije toekomst een radiocampagne om nóg meer mensen over Grutto te vertellen. Met het geld dat we bij de laatste investeringsronde hebben opgehaald, gaan we eigen productielocaties openen, het team met experts aanvullen, innoveren en zo breed mogelijk onze visie uitdragen.”

Waarom Grutto voor een volgende ronde de beste investering is die shareholders zich kunnen wensen? “Omdat we de wereld beter maken”.

Meer (w)eten: https://www.grutto.com/nl