De ECSP, de Europese crowdfunding regelgeving

Platformaanpassingen en wat het voor jou betekent als gebruiker

De Europese Crowdfunding regelgeving en wat het betekent voor ons als beleggers

Samenvatting:

1. Beleggerservaringstoets:

  • Alle gebruikers moeten deze toets afronden voor verdere investeringen.
  • Onervaren beleggers krijgen vier dagen bedenktijd; ervaren beleggers niet.

2. Prikbord vervangt de Marktplaats:

  • De regelgeving vereist dat onderhandelingen buiten het platform plaatsvinden. Na de onderhandeling zal de transactie gebeuren op het platform via een Direct Sale.

3. Het AFM informatiedocument is vervangen met het Key Investment Information Sheet (KIIS) ofwel het Essentiële beleggersinformatieblad.

Hoe Eyevestor de Crowdfundingverordeningsvereisten geïmplementeerd heeft.

1. Beleggerservaringstoets

Iedere gebruiker zal een beleggerservaringstoets moeten afronden alvorens verder te kunnen investeren. Het resultaat van de toets kan zijn dat je een ‘ervaren’ of een ‘onervaren’ belegger bent.

  • Niet-ervaren beleggers: Beleggers die na het doorlopen van de toets als onervaren gekenmerkt zijn, zullen vier dagen bedenktijd krijgen. Dit betekent dat de betaling van je investering vier kalenderdagen op een derdengelden rekening in bewaring geplaatst zal worden. Na de vierkalenderdagen zal het geld doorgestort worden aan de eyeventure en zal de transactie haar succes status krijgen en is daarmee definitief. Binnen de vier kalenderdagen kan de onervaren belegger de betaalde transactie annuleren vanuit de eyeconrekening. Zodra geannuleerd zal de belegger het geld teruggestort krijgen. Dit gebeurt de eerstvolgende werkdag.

  • Ervaren beleggers: Beleggers die na het doorlopen van de toets als ervaren gekenmerkt zijn, zullen geen bedenktijd krijgen. De afhandeling van transacties is onveranderd. De transactie wordt na ontvangst van betaling direct als succes geboekt en is daarmee definitief.

2. Prikbord / Bulletin board in plaats van de Marktplaats

De regelgeving vereist dat we de huidige marktplaats vervangen door het prikbord / bulletin board. Een vereiste van de regelgeving is dat een crowdfundingplatform geen onderhandeling mag faciliteren in het platform.

Bestaande orders: Lopende Marktplaats-orders zullen overgezet worden naar het prikbord.

Bestaande biedingen kunnen geaccepteerd en afgerekend worden maar niet overboden worden.

Met het prikbord kan er flexibeler in prijs en aantal eyecons onderhandeld worden tussen koper en verkoper. De eigenlijke transactie is enkel rechtsgeldig door een Direct Sale transactie op het platform.


Orders & transacties: Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Kopers en verkopers kunnen hun intentie bij de andere koper/verkoper aangeven in het prikbord.
  • Eyevestor faciliteert de uitwisseling van contactgegevens (emailadres), zodat de onderhandeling buiten het platform onderling kan plaatsvinden.
  • De uiteindelijke transactie zal plaatsvinden op het platform via een Direct Sale, geïnitieerd door de verkoper, die daarvoor het eyeconrekeningnummer in de eyeventure nodig heeft van de koper.

Mid-price: De mid-price en bandbreedte die sommige eyeventures ingesteld hebben op de marktplaats, zal nu nog enkel kunnen dienen als adviesprijs. De regelgeving staat niet toe dat de projecteigenaar een prijs vaststelt.

Member types: Min/max posities gelden nog wel per Member type. Houdt hier rekening mee, deze informatie is te vinden in de Member type tab van de eyeventure. De Direct Sale wordt anders niet geaccepteerd door het platform.

Tutorials: in het Vestor documenten center kan je ook nog tutorials vinden.

We willen je ook attent maken dat de regelgeving vereist dat het informatiedocument vervangen wordt door de KIIS of EBI – Het Key Investment Information Sheet of wel het essentiële beleggersinformatieblad.

3. KIIS / EBI - Key Investment Information Sheet / Essentiële beleggersinformatieblad

De KIIS is specifiek ontworpen om investeerders inzicht te geven in de beleggingsmogelijkheid. Het bevat cruciale informatie over de eyeventure en de investeringsronde, die je helpt bij het nemen van een geïnformeerde beslissing alvorens je gaat investeren. Het KIIS-document is terug te vinden in de Invest tab van de eyeventure. De eyeventure is verantwoordelijk voor de leesbaarheid en compleetheid alvorens de sharefundingronde van start gaat. Eyevestor moet hierop valideren.

Voor reeds bestaande fundingrondes is het informatiedocument nog voldoende. En kan het dus zijn dat er geen KIIS is toegevoegd.

Namens alle eyeventures hartelijk dank voor je investeringen en om het mogelijk te maken om met elkaar de missies van de eyeventures te behalen.